http://www.kincseslada.hu/kezdo.htm
Napi üzenet
"A hitbeli Isten Országa pedig egy lelki állapot, amely nem ellenkezik a történelmivel, mert először lélekben kell elérkeznünk oda, hogy méltók legyünk itt a Földön Isten Országára." - Rev.Dr.Mihály Ferenc

Írások
bullet témakörök:

bullet szellem (64)
bullet lélek (29)
bullet test (50)



Tartalom
- 18 ok, amiért a muszlim hívő böjtöl
- A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda - A vegetarianizmus tökéletessége
- Annie Besant - A vegetárizmus teozófiai megvilágításban
- Anthony Strano - Az erőszakmentesség jelentése
- A Szakrális Nő - A női test, elme és lélek gyógyulásának vezérfonala
- A tested vízért kiált
- A tönkölybúza
- A vegetárius táplálkozás
- Az Ájurvéda a táplálkozásról
- Az állatok iránti szánalom mohamedán kötelesség
- Az emésztőrendszer megtisztításának alapvető fontossága
- "E"-számok listája
- Baba Sawan Singh - A tiszta étel
- Brij Mohan - A vegetáriánus étkezés és a tudat békéje
- Buddhista írások a húsevésről
- Ching Hai Mester a vegetariánizmusról
- Ching Hai Mester - Miért legyünk vegetáriánusok?
- Ching Hai Mester - Tíz ok arra, hogy egyre inkább vegetáriánus módon étkezzünk
- Cukorszenvedély
- Deák István - A vegetáriánus életmód és kereszténység, avagy a visszabeszélős mise
- Edmond Bordeaux Székely - A boldogság művészete
- Egészséges életmód - részlet Kun Ákos - Ezoterikus körkép c. munkájából
- Élelmiszeradalékok
- Érvek a vegetárius étkezés mellett - Ahimsa Paramo Dharma - A legfőbb Törvény a Nemártás
- Gubicza András - Tudja-e mi a méz?
- Idézetek hindu szent iratokból a vegetarianizmus mellett
- ifj. Bencsik Károlyné - "Mert a testnek élete a vérben van!"
- Káros anyagok mindennapjainkban
- Kirpal Singh - A vegetáriánus étrend szellemi vonatkozásai
- Kirpal Singh - Reggeli beszédek - A természetes étrend
- Kun Ákos - Böjtölés
- Kun Ákos - A mértékletesség
- Kun Ákos - A "PI" víz
- Ma-Uri testmunka - A szent tudás ajándéka
- Miért nem esznek a hinduk húst
- Mózes könyve és a húsevés
- Néhány gondolat a húsevésről
- OSHAWA kúra és receptek
- Nyers Csaba - A természetes konyha
- Nyers Csaba - Gabona receptek és konyhai aranytanácsok
- Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában
- Sant Darshan Singh - A vegetárius életmód
- Sant Mat - Receptek
- Satguru Sivaya Subramuniyaswami - Hogyan nyerjünk vitát egy húsevővel szemben
- Sri Chinmoy - A húsevésről
- Sri Sathya Sai Baba - A Sathwikus táplálkozás
- Sri Sathya Sai Baba - Egészség - Táplálkozás - Istenség
- Szelidi Jenő - Jegyzet a helyes táplálkozásról
- Szűcs Zsuzsanna - A hajdináról, receptekkel
- Thakar Singh - A vegetarianizmus karmájáról


Könyvajánló
bullet A Három Próféta könyve
bullet Baktay Ervin dr. – India bölcsessége
bullet Baktay Ervin dr. – A csillagfejtés könyve
bullet Annie Besant – A gondolaterő
bullet Annie Besant – Az ősi bölcsesség
bullet Annie Besant – Dharma
bullet Annie Besant – Karma – Az ok-okozat törvénye
bullet Dr. Bíró Dénes – A tudatra ébresztés energiája - 1. kötet
bullet Dr. Bíró Dénes – A tudatra ébresztés energiája – 2. kötet
bullet BHAGAVAD-GÍTÁ
bullet H. P. Blavatsky – A Csend Hangja
bullet Fritjof Capra – A fizika taója
bullet A.J. Christian – Mit keresett Isten a hálószobában
bullet A.J. Christian – Mit keresett Isten a nappalimban?
bullet Csizmadia András – Kútvölgyi Mihály – Nyers Csaba – Megőrzött ízek - Gabonakonyha
bullet Fejedelem Zsuzsa – Igazság
bullet Christopher Hansard – A Tibeti Élet Művészete
bullet Helmuth von Glasenapp – Az öt világvallás
bullet Hermész Triszmegisztosz összegyűjtött tanításai
bullet Jézus rejtett szavai
bullet Kozsdi Tamás: Magyar Ősemlékezet
bullet Kőrösi Csoma Sándor – Buddha élete és tanításai
bullet C. W. Leadbeater – Az álmokról
bullet C. W. Leadbeater – A. E. Powell – A láthatatlan világok élete, az asztráltestek világa
bullet C. W. Leadbeater – Látható és láthatatlan ember
bullet Mahábhárata
bullet Mani: Gyöngy-énekek
bullet Máté Imre – Yotengrit I.
bullet Máté Imre – Yotengrit II.
bullet Mireisz László – A Taoizmus és a Változások Könyve
bullet Szvámi Ráma – Élet a Himalája Mestereivel
bullet James Redfield – A mennyei prófécia
bullet Shakuntala Saraf – Indiai vegetáriánus receptgyűjtemény
bullet Schmidt József – Ázsia világossága - Buddha élete, tana és egyháza
bullet Edmond Bordeaux Székely – Esszénus Béke Evangélium 1.Könyv
bullet Edmond Bordeaux Székely – Esszénus Béke Evangélium 2.Könyv
bullet Edmond Bordeaux Székely – Esszénus Béke Evangélium 3.Könyv
bullet Edmond Bordeaux Székely – Esszénus Béke Evangélium 4.Könyv
bullet Edmond Bordeaux Székely – Esszénus Béke Evangélium felfedezése
bullet Edmond Bordeaux Székely – A böjtölés Esszénus tudománya és a mértékletesség művészete
bullet Edmond Bordeaux Székely – Nyers ételek kincsestára
bullet Edmond Bordeaux Székely – Természetes élet és Gyógymód
bullet Edmond Bordeaux Székely – Tudományos vegetariánizmus
bullet Edmond Bordeaux Székely – Zarathusztra Zend Avesta
bullet Edmond Bordeaux Székely – Az ASA művészete
bullet Szögjal rinpocse – Tibeti könyv életről és halálról
bullet Turai Kamil - Magyar metafizika
bullet Turós Emil – Zöldségfélék, saláták, gyümölcsételek
bullet Upanisadok
bullet Weöres Sándor – A teljesség felé
bullet E. Wood - G. Hodson - A hét teremtő sugár
bullet Zajti Ferenc – Zsidó volt-e Krisztus
bullet Dr. Zakar András: A Sumér Hitvilág és a Biblia


Linkajanló
Asztrozófia
Az élő táplálék gyógyító hatása
Biopiac online
Esszénus Béke
Holdnaptár
Jeffi oldala - E-könyvtár
Mandala-Neked!
Mazdaznan receptek
Méz Információs Honlap
Nemzetközi Vegetáriánius Unió
Szanszkrit-magyar szótár
Sziddhártha Teozófiai Alosztály
The Celestial Clock
The Photon Band
Veg.hu
Vegetáriánus.hu


Keresés



impresszum

| a Mag népe | a kozmikus ember | GAIA a Földanyánk | aktualitások | meditáció-yoga | Pilisösszefogás | Egy az Isten | ládafia |
Gubicza András - Tudja-e mi a méz?


{Letöltés .doc formátumban}


Erre a látszólag egyszerű kérdésre ki ki képességének, vagy pillanatnyi hangulatának megfelelően válaszol. Legtöbben a mézet „Tápláló édesség”-nek tartják. Ez igaz! A fiatalok a forró csók és az édes méz közé tesznek egyenlőséget. Mennyire igazuk van! Az „Öreg méhészek” a mézet „A méhek által gyűjtött sejtekben érlelt nektárnak” tartják. A vegyészek szerint a méz „ szénhidrát, ahol az oxigén és a nitrogén aránya mindig 2:1”. Az orvosok többsége egyszerű cukrokból álló „gyógyhatású édesség”-nek tartja. A biológus azt mondja „a méz a természet legcsodálatosabb ajándéka”. Ez a meghatározás már nemcsak igaz, hanem szép is.

Mit tud Ön a mézről, mint tápláló édességről?

Tudja-e, hogy a méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz) csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád- és répacukor? A kristálycukor édességérzete 100, a gyümölcscukoré pedig 174!

Tudja-e, hogy a méz 5-6-féle cukrot tartalmaz? Ezeknek 85-95 százaléka könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. Elenyészően kevés a mézekben a nehezen emészthető hosszú szénláncú diszacharid és polyszacharid.

Tudja-e, hogy a mézben sokféle enzim működik (invertáz, diasztáz, kataláz, oxidáz, peroxidáz, reduktát, stb.)? Ezek a táplálékok lebontását, vagyis az emésztést segítik elő.

Tudja-e, hogy a mézben előforduló szabad amino-savaknak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatása van?

Tudja-e, hogy több mint százféle íz- és illatos zamat-anyag van a mézben?

Tudja-e, hogy sokféle virágport is tartalmaz a méz?

Tudja-e, hogy a méz az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban (mikro- és makroelemek) gazdag? Különösen az édes mézharmat, a fenyő-, gesztenye- és hársméz tartalmaz nyomelemet.

Tudja-e, hogy a méz 18-19 százalékban olyan vizet tartalmaz, amely növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt káros anyagoktól teljesen mentes?
Sajnos kevesen tudják, hogy egyes mézfajták (repce-, hárs-, vegyes virágméz) kristályosodását mi idézi elő. Semmiképpen sem a gyári cukortartalom, ellenkezőleg, a legértékesebb szőlőcukor (glükóz) magasabb aránya miatt következik be a kristályosodás.

Tudja-e, hogy hazánkban az egy főre jutó évi mézfogyasztás csak 25-30 dkg, míg a fejlett nyugati országokban 250 dkg?

Mit tud Ön a méz gyógyító hatásáról?

Gyógyszer a méz? Sokan túlzott buzgalmukban – sajnos a szakirodalomban is a mézet gyógyszernek tartják. Pedig az több okból sem nevezhető annak. Az első különbség: a gyógyszer méregdrága, a méz nagyon olcsó. A második: a méznek nincs káros mellékhatása. A harmadik: „korlátlan mennyiségben fogyasztható. Más táplálékkal, különösen pedig szeszes italokkal társítható (alkoholistáknak kifejezetten javallott).
A fentieket figyelembe véve – a már korábban többszörösen elhangzott és leírt, de eddig egyszer sem kifogásolt meghatározás szerint – „A méz olyan gyógyhatású tápanyag (paramedicinális szer), amely tartósan fogyasztva, az élő szervezetre jótékony hatást gyakorol”.

Tudja-e, hogy a méz fertőtlenít? Az antibakteriális tulajdonság a mézek viszonylag magas hidrogénperoxid tartalmával hozható összefüggésbe?

Tudja-e, hogy a méz propoliszt is tartalmaz? Egyrészt ezzel is magyarázható a fertőtlenítő, gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása.

A mézben levő virágpor prosztatint tartalmaz, ezért az a dülmirigy (ismertebb nevén a prosztata) gyulladás megelőzésére vagy annak gyógyítására alkalmas.

Tudja-e, hogy a méz oxidáz enzimje a piretroid növényvédő szereket (fluvalinate, cipermetrin, deltametrin, tetrametrin) erőteljesen bontja, vagyis a szervezet méregtelenítésében is szerepe van?

Tudja-e, hogy a méz a gyomor, bél és főleg az epe-működést jótékonyan stimulálja (ebben kitűnik a szelid-gesztenye méz)?

Tudja-e, hogy a méz az idegműködésben kulcsszerepet játszó ingerületet átvivő anyagot (acetilkolint) is tartalmaz? Tartós mézfogyasztással több súlyos gyógyíthatatlan betegségek kialakulását előzhetjük meg, vagy késleltethetjük azokat (Parkinson-kór).

Tudja-e, hogy a méz fogyasztásával a sport- és egyéb teljesítmények fokozhatók, ugyanakkor az nem minősül tiltott doppingolásnak?

Tudja-e, hogy a mézet mint adalékanyagot kozmetikumként is felhasználják a szépségiparosok?

A környezeti stressz hatásoktól megvédi a szervezetet (a sok mézet fogyasztók balsorsuk nyűgét és csapásait könnyebben elviselik).


A méz összetevői
Gyümölcscukor 39%
Szőlőcukor 31%
Víz 19%
Összetett cukrok 5-10%
Egyéb anyagok (aminosavak, fehérjék, enzimek, vitaminok, savak, ásványi sók, színanyagok, aromaanyagok, egyéb bioaktív anyagok) 3-4%

Fontos tanácsok: a méz koncentrált cukoroldat. Vigyázzunk, üres gyomorra ne fogyasszuk azt. Különösen gyerekekre ne erőszakoljuk rá a kora reggeli mézevést.

Egészségünket sok-sok mézfogyasztással óvjuk, vagyis: „Okos legyen – Mézet egyen!”


Dr. Gubicza András
méhész – biol .tud. kandidátusa



{Letöltés .doc formátumban}


>> A témakör írásainak listája
<< Vissza a témakörök főoldalára





Oldal létrehozási idő: 0.0984 másodperc.